Skillnad mellan skräddarsydd och måttsydd

Skräddarsydda eller måttsydda skjortor?

Är det någon skillnad på skräddarsydda och måttsydda plagg? Om ja, vilka är skillnaderna? Det är frågor många ställer sig och som vi svarar på. För att bidra till förvirringen väljer många återförsäljare på nätet att beskriva sina kläder som ”skräddarsydda”, när de i själva verket är måttsydda.

Skillnaderna mellan dessa typer blir mer tydliga desto mer komplicerat ett plagg är. Det är således större skillnad mellan en skräddarsydd och måttsydd kostym jämfört med motsvarande skjortor.

Skräddarsydd skjorta

Skräddarsydda, eller bespoke på engelska, kläder ska skiljas från måttsydda kläder, där plagget sys anpassat efter mått som kunden uppger vid beställningen, men där ingen mätning och anpassning görs vid en personlig kontakt mellan kund och skräddare.

Måtten tas inte sällan vid flera tillfällen där justeringar görs för att få till den perfekta passformen. Detta gäller speciellt kostymer som har fler mått.

måttsydda skjortor

Måttsydd skjorta

Ett billigare alternativ till skräddarsytt, men som samtidigt är gjord efter kundens passform är måttsytt eller made to measure som det heter på engelska. Några skillnader emot skräddarsytt är att måtten tas en gång, sällan av en faktiskt skräddare, och att tillverkningen är av enklare modell, oftast i en fabrik. Många gånger har de olika delarna, för en kostym till exempel, förskurits i större mängder, helt enkelt för att hålla nere kostnaden för arbetet. Syftet är att kunna sy en större mängd kostymer för olika kunders mått och behov, men med bibehållen flexibilitet att lätt kunna anpassa passformen för varje kunds unika behov.

Allt detta gör att det är stor skillnad i kvalitet på måttsydda plagg. Några kvalitetsaspekter att betrakta är antalet mått som tas, vem som tar måtten, valet av material samt hur plagget faktiskt sys upp.

Generellt kan man säga att desto fler mått som tas ju större chans är det att plagget sitter bra på din kropp. Tas inte måtten korrekt, spelar det ingen roll hur kostymen produceras i övrigt eftersom den ändå inte kommer passa dig. Även materialet bidrar till kvalitén då dåligt material sällan behåller formen efter en tids användning och tvättar.

custom footer text left